с. Поликраище, ул. "Васил Левски", №63
06176/24 36
info-300212@edu.mon.bg

ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, с. Поликраище бе домакин на среща между четири училища за обмяна на опит по Националната програма „Иновации в действие“. 

Основно училище ОУ "Св. Св. Кирил и Методий"

Гостите – учители и ученици от ОУ „Никола Йонков Вапцаров“ – село Селановци, обл. Враца, ОУ „Христо Ботев“ – Садина, обл. Търговище и ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ – с. Морава, обл. Велико Търново, се запознаха с иновацията, прилагана за втора учебна година в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Поликраище. Иновацията е свързана с въвеждането на нов учебен предмет „В света на емоциите“, включен в Раздел „В“ на учебните планове за 2, 3 и 4 клас. На срещата за обмяна на опит присъства и Бонка Долчинкова от РУО – Велико Търново като одитор на иновативния проект.

Емоционалната интелигентност е нашата способност да разпознаваме емоциите в нас самите и в другите и да използваме това знание, за да насочваме в правилна посока нашите мисли и нашето поведение. Тъй като емоционално интелигентните хора общуват по-добре с другите и са по-състрадателни и изпълнени с емпатия, те са и по-успешни в живота, сравнени с останалите. Ето защо е повече от необходимо и изключително важно да се говори за емоционална интелигентност още в началната образователна степен.

Гостите наблюдаваха два учебни часа, съответно в 3 и 4 клас, съобразно учебната програма за съответния клас по иновативния предмет. Темата на заниманията в 3 клас бе „Почуда – игра на асоциации”, а в 4 клас – „Стрес напусни!  – тренинг за контрол над стреса”. Преподавателката Инна Василева, която е с първа специалност „Психология“, запозна присъстващите с постигнатото до момента, относно целите на проекта. „На първо място се стремим учениците да усвояват и разширяват знанията си за своя емоционален свят, да се самонаблюдават, поставяйки се в реални житейски ситуации. Обобщавайки и систематизирайки наученото, те постепенно изграждат емоционална култура, усвояват система от правила за начин на живот, съобразен с индивидуалните особености на всеки от участниците в общуването“, сподели младата учителка.

Източник: regnews.net